Peraturan Membaca (Perhatian)

1. Jgn lalai dari perkara yg perlu diutamakan, atas sebab membaca blog ini.
2. 99.9% blog ini ditulis utk diri sendiri, dan 0.01% tu ditulis utk korang (maksudnya nasihat utk diri sendiri).
3. Jika mahu Copy ape2 disini, sila nyatakan sekali sumbernya. Agar tidak berlaku fitnah.
4. Ada sebagian post perlu di'klik' read more utk meneruskan pembacaan. (tp skrg sy x pakai dah)
5. Jika anda menekan tab komik atau dairi (kat atas tu), anda akan ke link blog yg lain (ke blog diari sy).
6. Jika ada sebarang komen, x setuju, atau cadangan, terhadap post yg sy tulis. Sila nyatakan...
7. Button follow ada kat bhgn kiri blog di bawah..

Mutiara Kata

Jika DA’WAH adalahPILIHAN, maka IZINKAN hati ini MEMILIHNYA.
Jika DA’WAH adalah KEWAJIBAN, maka KUATKAN kami MENJALANINYA
Jika DA’WAH adalah KECINTAAN, maka IKHLASKAN kami MERASAKANNYA
Jika DA’WAH adalah NADA dalam hidup, maka IZINKAN kami MEMAINKAN IRAMANYA
Jika DA’WAH adalah badai KESULITAN, maka kuatkan kami untuk mampu BERTAHAN.
Jika KEMENANGAN DA’WAH adalah TADHIYAH dan TAAT, maka ILHAMKAN semuanya pada jiwa ini...
~ABU RIDHWAN~

Thursday, December 23, 2010

Dalil Ikhtilat dan Pengecualiannya

Haritu kita sudah membincangkan mengenai tip-tip untuk berurusan dengan kaum berlainan jenis bagi mengawal ikhtilat. Kini saya ingin jelaskan sedikit lagi mengenai ikhtilat. Saya ada ambil beberapa dalil bagi ikhtilat dari blog link ini http://thabatboyzs.multiply.com/journal/item/8. Moga dapat kita ambil sedikit pengajaran.

Monday, December 13, 2010

Fikrah: Ikhtilat Yang Diremehkan


Assalamualaikum buat pembaca dan pelawat blog ini. Semoga apa yang kita lakukan hari ini diberkati dan deredhoi Allah. Hari ini saya ingin membincangkan satu tajuk yang berbentuk fikrah, iaitu pemahaman kita. Ada sestengah orang (yang mengenali saya), selalu mengatakan saya ni telalu SYADID dan EXTRIMIS dalam bab Ikhtilat ini. Bagi saya, apa yang saya lakukan bukanlah mengikut kehendak saya. Apa yang saya lakukan, adalah berdasarkan apa yang saya fahami sendiri. Kita selalu mengatakan orang lain syadid dan warak (dan lebih teruk exterimis), namun pernahkah kita memahami kehendak Islam itu sendiri? Disini saya ingin mengajak kita semua memahami salah satu permasalahan dalam islam iaitu ikhtilat.

Tuesday, December 7, 2010

Puisi: Kata-kata tak Terkata...

Silent is not an option

Puisi ini dibuat bagi memberi semangat kepada diri sendiri,(sila baca Peraturan Membaca di sebelah kiri blog ini)...  Terimalah puisi ini...

KATA-KATA TAK TERKATA

Sungguh Aku tidak sempurna,
Hati kotor penuh dosa, 
Menulis kalam dengan Pena,

Nyaring-nyaring tin tidak berisi,
Tapi diam-diam ubi, jangan disangka mati,
Alasan sempurna tidak membawaku kemana,
Biarlah berubah, asalkan tidak lemah,

Katakanlah yang tak terkata,
Kebenaran perlu ditegakkan,
Kesilapan perlu diperbetulkan,
Biar ummah cemerlang gemilang,
Biar mungkar akbar tumpas tumbang,
Membina sebuah empayar keredhoan,

Katakanlah yang tak terkata,
Dakwah Rasul kepada Ummat,
Sampaikanlah walau secebis Ayat,
Lidah bisu, tangan menyeru,
buat lah apa yg kau mampu,
bakat terpendam diletupkan dakwah,
Semangat membara, biar terus berapi,

Apa lagi yg kau ragu,
Apa lagi yg kau tunggu,
Kau tahu apa mahumu,
Katakanlah yang tak terkata,
selagi nyawa dikandung badan,
sebelum tibanya Hari Perhitungan,
Kawan didunia bukan lagi kawan,
Kelak kawan akan menyalahkan Diam,
Diam-diam aku menyembunyikan kebenaran,

Katakanlah yg tak terkata,
Sungguh akhirat kelak kau akan terdiam,
Panca indera kulit tubuh akan bertanya,
Mana wasiat amalmu didunia?
Jawabku 'Ini' yang mampu kulaksana...

Katakanlah yg tak terkata!!!!

~rasa tak layak
7/12/2010
salam Maal Hijrah~

Terus terang saya katakan, saya ini tidak layak untuk menulis tentang Islam, Dakwah dan sebagainya. Saya selalu membuat dosa dan kesalahan tiap-tiap hari. Rasa lemah. Kadang-kadang hati rasa, kosong kesan dari dosa itu. Tapi sampai bila kita mahu berfikiran kolot sebegitu? Silent is not an Option. Kalau hanya diam sampai bila ummat nak maju. "Perbaiki Diri sambil Menyeru Org Lain" itulah yg selalu dikatakan kepada saya. Jadi apa yg saya tulis ini sebenarnya menegur saya sendiri. Mari sama2 kita menyuarakan kebenaran walaupun rasa diri x layak. Semoga apa yg kita buat itu kerana Allah dan Allah redho dgn kita.. waAllahua'lam..

.::Ambillah 0.01% tu, semoga bermanfaat::.

Saturday, December 4, 2010

Komik: Percuma?

Jom baca komik....
Percuma?
ini yg sudah diedit


kisah ini dipetik dari buku Haluan. Dikomikkan oleh Mr-IQ...
p/s: Lama dah buat ni... balloon dialog menggunakan teknik copy n paste (yg betul2 punya copy paste).  Time tu (lepas SPM) masih takde scanner dan x reti guna adope photoshop lg.. huhu.. Sebenarnya komik ni dibuat untu adik halaqah kat Taman Islami dulu... Tapi apa salahnya publish di blog.... (post ni juga akan dihantar ke slot Komik saya)
Kalau nak tengok komik yg asal (yg guna teknik copypaste tu), sila tekan READ MORE...

Wednesday, December 1, 2010

Salam Ta'aruf

Salam ta'aruf 
Selamat berkenalan

Minta maaf buat pelawat2 (pelawat x semestinya pembaca, pembaca adalah pelawat) blog mr IQ yg boring ni. Sebab saya x pernah memperkenalkan diri saya (tiru cara broHamzah, huhu). Terutama sekali buat saudara MQ. Baiklah kali ni kita berkenalan dgn mr IQ (tapi nama tetap dirahsiakan, tapi antum boleh la teka).

Friday, November 26, 2010

Hati-Hati Membeli Tali Leher!!




Assalamualaikum...
Disini ada sedikit peringatan buat mereka yang memakai tali leher.. Haritu abang saya, ada beli tali leher. Harganya RM 49. Designnya memang lawa la. Saya pun suka gak tengok design tali leher tu. Tapi bila saya belek-belek tali leher tu, saya terjumpa tag tie tu tertulis 100% silk. Mengikut kamus Dewan otakku, silk ni bermaksud sutera. Maksudnya Sutera 100%!!!

Wednesday, November 24, 2010

Thursday, November 18, 2010

Teori Bekas Kosong

bekas yang kosong


Assalamualaikum. Dah lama tak update blog. Akhirnya dapat jugak curi masa untuk menulis post... huhuhu.. (buat2 sibuk). Kali ini saya ingin menulis benda yang amat berkaitan dengan diri saya. Iaitu Teoti Bekas Kosong. Bunyi cam pelik je kan? Tapi ini teori yang biasa saja.

Sunday, November 7, 2010

Tutorial Link Tab

Hari ini dalam sejarah saya ingin buat post yg berlainan sikit. Ini berikutan ramai yang tanya pasal nak buat tab link tu (3 org je pun). Saya pun terpikir nak buat tutorial. huhuhu. Saya ni masih baru je dlm bidang blog ni. So, kalau rasa tutorial ni tak berguna, maafkanlah saya. huhuhu.

Kalau korang tak paham 'Link Tab' (saya bagi nama sendiri, huhu) tu apa, ia berbentuk seperti ini...(gambar dibawah)

Monday, November 1, 2010

.::Maafkan Aku Kawan::.


Post ini ditujukan khas buat kawan-kawan saya sayangi. Segala teguran sindiran dan tidak berhikmah keluar dari mulut saya, saya harap dimaafkan. Sajak ini telah dibuat apabila seorang kawan saya telah pun sakit hati dengan saya. Jadi saya reka khas untuknya. Dan ia sesuai untuk semua kawan saya yang lain, yang terasa hati dengan saya selama ini. Terimalah... maafkan aku kawan... enjoy..

Friday, October 29, 2010

Movie dan Aku

Post ini dititipkan buat kawan-kawan saya yang suka tengok movie. huhuhu

Ada orang kata movie itu sumber dosa. Ada orang kata movie dan tv itu lagha. Ada orang kata Movie dan Tv itu haram. Penyataan-penyataan diatas tidak pernah saya sangkal, bahkan mungkin bersetuju akannya.

Monday, October 11, 2010

Sahabatmu, Kawanmu, Lawanmu?

Sahabat kawan punya teman..


Pernahkah anda mempunyai kawan? Pernahkah anda mempunyai sahabat? Apabila ditanya soalan ini, mungkin ada orang yang akan berkata "La.. same je lah jawapannya, kawan tu samelah ngan sahabat". Tapi percayalah, Ia adalah berbeza. Dari pengajaran Taman Islami, telah mengubah erti Sahabat dan Kawan dalam kamus hidup saya.

Serupa tapi tak sama

Apakah perbezaan dua perkataan ini? Yang pertama ialah, dari sudut ejaannya amatlah berlainan. Begitu juga dari sudut sebutannya (lawak je). Cikgu saya cakap, berkawanlah dengan semua orang. Tapi pada di hari yang lain saya diajar dengan pilihlah sahabat kita. Jadi agak pelik kan? Sebelum ni suruh kawan ngan semua, pastu ni suruh pilih pulak. Tak ke 'double standart' tu (betul ke term aku guna?).

Wednesday, October 6, 2010

Kisah Dua Sahabat


Ketika saya berada form 2 di Taman Islami, ada seorang cikgu perempuan yang kalu tak silap namanya cikgu Ayyan (ejaan x tau betul salah). Setiap kali nak masuk kelas kami (2L2) mesti dia agak takut sikit (mengikut pemerhatian saya). Sebab kelas tu budak nakal banyak. Tapi bukan itu saya nak cerita dalam post ni.

Sunday, October 3, 2010

Rokok dan Aku


Fenomena alam

Kisah rokok dan perokok memang tak dapat dipisahkan. Rokok adalah sumber ilham sesorang, sama la macam dadah. Tanpanya seni tak mampu dihasilkan. Di Malaysia mengikut pemerhatian yang saya lihat antara Selangor (gombak) dan Kelantan (pengkalan chepa), Kelantanlah yang paling banyak orangnya mendapat ilham (kalu x paham ayat ni sila bace semula dari awal). Sungguh pun Selangor bukanlah bandar islam. Tapi post kali ini bukanlah berkaitan perbandingan tersebut, itu hanya muqaddimah je. huhuhuhu...

Tuesday, September 28, 2010

SUATU PEMERGIAN

Kematian adalah satu kepastian


Setiap yang bernyawa pasti merasai kematian. Kematian adalah satu kepastian. Kematian adalah hakikat penciptaan. Namun ada kata-kata dlm sebuah buku (x tau buku siapa) "the chance will knock the door who prepared". Bagi siapa yang bersedia menghadapinya, maka ada peluang baginya untuk syurga.

Friday, September 17, 2010

muqaddimah Kata2 tak Terkata

Assalamualaikum warahmatullah hiwabarokaaatuh....
selamat datang ke blog tak best ni. Tajuk blog ini agak pelik, tapi sebenarnya membawa maksud untuk diri saya.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget