Peraturan Membaca (Perhatian)

1. Jgn lalai dari perkara yg perlu diutamakan, atas sebab membaca blog ini.
2. 99.9% blog ini ditulis utk diri sendiri, dan 0.01% tu ditulis utk korang (maksudnya nasihat utk diri sendiri).
3. Jika mahu Copy ape2 disini, sila nyatakan sekali sumbernya. Agar tidak berlaku fitnah.
4. Ada sebagian post perlu di'klik' read more utk meneruskan pembacaan. (tp skrg sy x pakai dah)
5. Jika anda menekan tab komik atau dairi (kat atas tu), anda akan ke link blog yg lain (ke blog diari sy).
6. Jika ada sebarang komen, x setuju, atau cadangan, terhadap post yg sy tulis. Sila nyatakan...
7. Button follow ada kat bhgn kiri blog di bawah..

Mutiara Kata

Jika DA’WAH adalahPILIHAN, maka IZINKAN hati ini MEMILIHNYA.
Jika DA’WAH adalah KEWAJIBAN, maka KUATKAN kami MENJALANINYA
Jika DA’WAH adalah KECINTAAN, maka IKHLASKAN kami MERASAKANNYA
Jika DA’WAH adalah NADA dalam hidup, maka IZINKAN kami MEMAINKAN IRAMANYA
Jika DA’WAH adalah badai KESULITAN, maka kuatkan kami untuk mampu BERTAHAN.
Jika KEMENANGAN DA’WAH adalah TADHIYAH dan TAAT, maka ILHAMKAN semuanya pada jiwa ini...
~ABU RIDHWAN~

Sunday, November 7, 2010

Tutorial Link Tab

Hari ini dalam sejarah saya ingin buat post yg berlainan sikit. Ini berikutan ramai yang tanya pasal nak buat tab link tu (3 org je pun). Saya pun terpikir nak buat tutorial. huhuhu. Saya ni masih baru je dlm bidang blog ni. So, kalau rasa tutorial ni tak berguna, maafkanlah saya. huhuhu.

Kalau korang tak paham 'Link Tab' (saya bagi nama sendiri, huhu) tu apa, ia berbentuk seperti ini...(gambar dibawah)

Sila ikuti langkah-langkah dibawah...

1. Pergi ke Dashboard >> Design

2. Kemudian lihat pada 'Add a Gadget'. Pastu, cari Gadjet yang bernama Link List. Ada dah tersenarai dalam Gadget Bloger. (contoh dibawah)

3. Tekan kemudian isikan link yang ingin anda buat. Namakan Link tu seperti contoh Home atau sebagainya. Lihat contoh dibawah.
Tekan 'add link' kemudian save.

4. Seterusnya drag gadget ke atas bahagian 'blog post' (lihat gambar dibawah). dan jeng2. Jadi sudah... jangan lupa save e.. Seperti yang dibawah:

kalau nak masukkan link2 yg lain add je dalam link tu. Siap. Senang je sebenarnya.

Dia ada 'trick' sikit. Saya selalu guna Label untuk buat link. Contohnya link label 'pandangan' tu, saya add link di 'link tab'. Pastu bila org lain tekan 'tab' tu, ia akan pergi ke post yg berlabel 'pandangan' sahaja. (contoh label dibawah)
 
p/s: Sebelum ini saya guna 'gadget Pages, tapi ia hanya 'stand alone page'. Tak boleh buat link. Jadi kalau anda ada buat yang ini, sila delete, utk buat yang 'link list' tu... 

Selamat mencuba dan Semoga berjaya (gunakan utk kebaikan sahaja!!). Sebarang cadangan dan pertanyaan boleh dikemukakan dibawah.

1 comment:

Ruqaiyah Hmy said...

owh..baru taw..syukran!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget