Peraturan Membaca (Perhatian)

1. Jgn lalai dari perkara yg perlu diutamakan, atas sebab membaca blog ini.
2. 99.9% blog ini ditulis utk diri sendiri, dan 0.01% tu ditulis utk korang (maksudnya nasihat utk diri sendiri).
3. Jika mahu Copy ape2 disini, sila nyatakan sekali sumbernya. Agar tidak berlaku fitnah.
4. Ada sebagian post perlu di'klik' read more utk meneruskan pembacaan. (tp skrg sy x pakai dah)
5. Jika anda menekan tab komik atau dairi (kat atas tu), anda akan ke link blog yg lain (ke blog diari sy).
6. Jika ada sebarang komen, x setuju, atau cadangan, terhadap post yg sy tulis. Sila nyatakan...
7. Button follow ada kat bhgn kiri blog di bawah..

Mutiara Kata

Jika DA’WAH adalahPILIHAN, maka IZINKAN hati ini MEMILIHNYA.
Jika DA’WAH adalah KEWAJIBAN, maka KUATKAN kami MENJALANINYA
Jika DA’WAH adalah KECINTAAN, maka IKHLASKAN kami MERASAKANNYA
Jika DA’WAH adalah NADA dalam hidup, maka IZINKAN kami MEMAINKAN IRAMANYA
Jika DA’WAH adalah badai KESULITAN, maka kuatkan kami untuk mampu BERTAHAN.
Jika KEMENANGAN DA’WAH adalah TADHIYAH dan TAAT, maka ILHAMKAN semuanya pada jiwa ini...
~ABU RIDHWAN~

Saturday, December 24, 2011

Tempat nak dengar Nasyid

Assalamualaikum, disini saya akan jadikan link utk dengar nasyid sahaja.

So, yang ni adalah nasyid yang lama dari kumpulan-kumpulan nasyid Arqam. Kalau nak sedap dengar, kena hayati maksud nasyid. Carilah sari katanya sendiri la ek.. haha. Dengarlah nasyid-nasyid cam ni sementara buat kerja. Itupun kalau connection korang laju... haha..


MusicPlaylistView Profile
Create a MySpace Music Playlist at MixPod.com

Kebelakangan ni banyak dengar lagu Mawaddah. Erm... boleh ke perempuan bernasyid? Saya sendiri pun belum ada jawapan yang pasti. Tapi apa yang saya pasti, suara mawaddah ni tak menaikkan nafsu, malah suaranya agak macam menginsafkan. Liriknya mudah difahami dan tulus. Musiknya tidak juga sampai melampau-lampau cam kumpulan nasyid kotemporari sekarang ni. Betul-betul menyampah, dah lah mesej nya pun susah nak dengar.

(kalau diizinkan saya mengkritik mengenai nasyid, saya akan kritik penulis nasyid yang bernama 'H.H'. Mesej tak jelas, dan tak habis-habis dengan melayan perasaan cinta remaja... serious aku dah mula meluat)
*aku = saya

.::Wallahua'lam::.

7 comments:

wan mohd basyir said...

cara penyampaian yang berbeza namun semuanya bermula dengan niat kerana ia adalah akar pada amal....usnuzon,insyaallah...mungkin ada yang tersentuh dengan cara demikian..:)

.::: mr IQ :::. said...

ia bukan mengenai cara penyampaian yg berbeza, tapi ia mengenai apa yg disampaikan... cara bernasyid itu kena, cuma penyampaian itu tidak kena. Kalau sekadar mahu buat lagu ttg perasaan cinta sahaja tanpa isi yg islamik, tak perlulah bubuh title 'nasyid'.

erm... mungkin sy perlu ulas mengenainya di post yang lain, agar org lain tidak salah faham.. that is just my thought...

Erma Fatiha said...

h.h mcam tahu je

zikir is preferably rather than nasyid. =)

Waiz Aufa (Penasihat Yang Setia) said...

ana suka nasyid! =)

Ruqaiyah Hmy said...

huhu..macam kenal je h.h tu...betul, kadang2 saya pun suka memahami maksud nasyid..banyak nasyid yang tergantung, maksud tak jelas..macam pelik2, contoh manifestasi cinta..huhu..padahal masuk carta ikim kan?

sometimes, suka juga dengar muzik dia..huhu..

.::: mr IQ :::. said...

to Ruqaiyah~ kalau kenal, diam-diam... huhu.
sy like statement anda...kadang2 x paham langsung. Cam kosong je. Tp itu yang ramai org suka. Sebab org hanya mengambil nasyid sebagai hiburan. Bukan sebagai 'hiburan mendidik jiwa'. Lalu apa bezanya nasyid dgn lagu jahilliyah kat kuar sana?
sama2 fikir2kan...

Ruqaiyah Hmy said...

betul2...setuju...
kadang2 nasyid juga boleh jadi tarbiyah masa lupa..contoh macam kalau dengar nasyid yg ketuhanan, bila kita terlupa kita rasa macam di beri tazkirah..walaupun nasyid tu sebenarnya dah banyak kali dengar..
contoh macam lagu2 rabbani..likes..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget