Peraturan Membaca (Perhatian)

1. Jgn lalai dari perkara yg perlu diutamakan, atas sebab membaca blog ini.
2. 99.9% blog ini ditulis utk diri sendiri, dan 0.01% tu ditulis utk korang (maksudnya nasihat utk diri sendiri).
3. Jika mahu Copy ape2 disini, sila nyatakan sekali sumbernya. Agar tidak berlaku fitnah.
4. Ada sebagian post perlu di'klik' read more utk meneruskan pembacaan. (tp skrg sy x pakai dah)
5. Jika anda menekan tab komik atau dairi (kat atas tu), anda akan ke link blog yg lain (ke blog diari sy).
6. Jika ada sebarang komen, x setuju, atau cadangan, terhadap post yg sy tulis. Sila nyatakan...
7. Button follow ada kat bhgn kiri blog di bawah..

Mutiara Kata

Jika DA’WAH adalahPILIHAN, maka IZINKAN hati ini MEMILIHNYA.
Jika DA’WAH adalah KEWAJIBAN, maka KUATKAN kami MENJALANINYA
Jika DA’WAH adalah KECINTAAN, maka IKHLASKAN kami MERASAKANNYA
Jika DA’WAH adalah NADA dalam hidup, maka IZINKAN kami MEMAINKAN IRAMANYA
Jika DA’WAH adalah badai KESULITAN, maka kuatkan kami untuk mampu BERTAHAN.
Jika KEMENANGAN DA’WAH adalah TADHIYAH dan TAAT, maka ILHAMKAN semuanya pada jiwa ini...
~ABU RIDHWAN~

Monday, September 12, 2011

Si Pencuri (A.S.I.F.A.H)

Maaf jika design tidak cantik. Masih belajar-belajar guna Adobe Photoshop. Mohon komen untuk pembaikkan. Jika anda merasakan ia berguna bagi anda, copy lah. Asalkan ia digunakan untuk kebaikkan. Semoga Allah redho..

mohon komentar anda
Bait-bait kata diatas sebenarnya puisi (walaupun x nampak seperti puisi). Saya bukan pandai bersastera, jadi, maafkan saya jika pengunaan perkataan saya merosakkan Sastera Bahasa Melayu. huhu. Saya pernah post puisi ni dulu. Maaf jika boring :P.

Batasan Fitrah
Saya menulis puisi ni ketika hati saya tidak mampu menjaga hati saya. Perasaan kasih sayang (cinta) adalah  perkara fitrah. (Juga menunjukkan saya lelaki normal, hehe). Saya tahu itu. Namun fitrah apabila tidak dikawal dengan iman. Nafsu akan menguasainya. Bagi saya perasaan-perasaan yang hadir itu hanyalah mainan syaitan. Perasaan itu hadir mungkin atas sebab kita tidak menjaga pandangan.


Kelemahan Lelaki
Lihat perenggan kedua. Jika anda memahami maksudnya, ia adalah menunjukkan, kelemahan lelaki adalah wanita. Seperti mana nabi Adam turun ke bumi kerana pujukan Hawa untuk memakan buah zaqqum. (kalau x silap lah). Kalau ia tidak benar sekalipun, percayalah, memang lelaki lemah dengan perempuan. Sebab saya lelaki, saya merasainya.

Simpulan Bahasa (Kesimpulan)
So, point saya ialah, kepada wanita-wanita diluar sana. Please, jangan goda (curi hati) lelaki dengan senyuman kalian. Dengan wajah ayu kalian. Seriously, ia menyusahkan lelaki yang mahu menjaga hatinya. Senyumlah sekadar yang perlu, tapi jangan terlalu manis. Nanti kena kencing manis pula (lawak bai). Keraskanlah sedikit suara ketika berbicara agar lelaki yang mahu menjaga hati, tidak tergoda dengan kelunakkan suara kalian.

Asif
Besederhana dalam melakukan sesuatu. Maaf jika saya pernah berpaling/mengelak dari sesiapa (wanita) sebelum ni. Maaf sebab saya tidak mampu. Jadi bagi saya, mengelak adalah lebih baik dari saya terus terjerumus dari bayang-bayang yang belum pasti (maksudnya membayangi dan mengadai macam-macam). (saya tahu ada yang terasa hati (bukan jatuh hati) dengan saya, dulu-dulu)

Maaf, sebab saya mahu menjaga hati saya yang sudah kotor, dari bertambah kotor. A.S.I.F (ingat nak buat post pendek je, dah terlajak pulak)(=_=)"

.::Jangan Suka Mencuri::.

21 comments:

Bisikan Rahsia said...

best3...puisi masuk dlm komik jadi nampak lg hidup...tp agak SKEMA sedikit susunan bentuk kotak-kotak komik tu, bentuk lain ada x?...xpe, janji yg pntg isi pati sampai dalam hati...good job.teruskan lg.

khaliFah_maahad said...

pengisian yang mantap.
hehe, masalah hati dicuri, rasanya semua akan laluinya.

Saya juga ada post yang hampir serupa,
http://khalifah1412h.blogspot.com/2010/12/sang-pencuri-hati.html

anyway, post yg best!

aniki said...

walaupun aku tak reti puisi2 ni tapi aku paham bai..terbaik bai..

brohamzh said...

Salam, menarik.

Lepas ini boleh buat lagi. Untuk majalah pulak. Colour lagi.

Tahniah
BroHamzah

aton said...

salam'alaik...
nice~ :)
keep it up...

Akim Iqbal said...

Design blog dah ok. hehe

Izzati Hashim said...

nice up, keep it up!

cuma, yg kotak2 itu nampak mcm serabut(?) sikit, sebab byk sgt kot. (=

pengemis Cinta~ said...

owh.malu membaca entri ini.terkesan. terima kasih untuk peringatan yang sangat perlu ni..semoga Allah redha.amin..^^

.::: mr IQ :::. said...

to bisikan Rahsia~ Sy setuju dgn apa yg kamu katakan. Cama skema sngt kotak tu. Sy akan pertingkat lg dari masa kesemasa.terima kasih atas komen yg mmbina tu. :)

to Khalifah dan Aniki~ kita lelaki, mesti tau punya.. huhu

to Brohamzah dan Aton~ terima kasih.

to Akim Iqbal~ sy rasa kamu sudah salah paham... huhu btw, thanks..

to Izzati Hashim~ yup, setuju.. thanks

to Pengemis Cinta~ :)

NJ said...

salam.

Bal,ce cite ce cite mcm mana maksud 'senyum jgn terlalu manis' tu..

Sbb personally I feel that every smile is sweet. :)

Ke yg dok senyum2 smbil gigit2 jari tu yg anda mksudkan?(yg buget ala2 ayu sngt tu?Kalau yg tu,ia bukan mencuri hatiku ini,tapi mncuri isi dalam perut sbb nak termuntah tngok.)

Anyway,it's a good post and nice artwork! keep it up!

ciNdhaDahniEa said...

nice! keep it up bro... :)

Christian Tadeo said...

hello, nice blog you have, i am thinking you might like to exchange link with me so i can visit you everyday if i have my time, if you want to please visit back here and comment on the exchange link section so i know, thanks! http://literasura.blogspot.com

webmdmk said...

Postingan yang bagu sahabat...
Kunjungan silaturahmi di sini.
Assalamu'alaikum

abufarras said...

Bagus entri-nya sahabat...
Salam dari Indonesia

Ahmad Haziq Azlan said...

buat sendiri ke ni

ihsanberahim said...

Kalo caye..(^_^)
Biar jer kene curi. Nak wat cam ner..
dah di curi. Hehehe.

Astagfirullah. AVOID IT PLEASE!

nice design!

Ruqaiyah Hmy said...

apa plak ayat penuh bg a.s.i.f?
kalau asif je tak sama ke dgn a.s.i.f? huhu...
pengisian yg bagus jugak, menginsafkan..huhu...

.::: mr IQ :::. said...

to NJ~ mmg semua senyuman tu manis, tp sy cuma kata, kurangkan sikit manis..
itu cerita lain abg NJ, ana cerita utk yg baik-baik je.. hehe. jenis mcm tu mmg x tergoda pun.

to Tadeo~ :P

to Webdmk dan abufarras~ selamat dtg warga Indonesia. Teruskan berkarya.. :)

to Ahmad Haziq~ yup, buat sendiri. Cuma backgroud tu yang amik dari internet, huhu.

to Ihsan~ Ihsan... mcm ada pengalaman je.. huhu

to Ruqaiyah~ x de makna tersirat pun. Saja ja tulis camtu, bg nampak unik sikit. haha :)

~izzah Athirah~ said...

Alhmdulillah...moga istiqomah dgn jihad melawan nafsu...jga pandngn...pasti terjga lah...hati...

puteraduyong said...

puisi bagus, lukisan pun bagus,... sila teruskan... ;)

Noor Fatin Nadia Ismail said...

dapat jugak sedikit ilmu dari blog ni..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget