Peraturan Membaca (Perhatian)

1. Jgn lalai dari perkara yg perlu diutamakan, atas sebab membaca blog ini.
2. 99.9% blog ini ditulis utk diri sendiri, dan 0.01% tu ditulis utk korang (maksudnya nasihat utk diri sendiri).
3. Jika mahu Copy ape2 disini, sila nyatakan sekali sumbernya. Agar tidak berlaku fitnah.
4. Ada sebagian post perlu di'klik' read more utk meneruskan pembacaan. (tp skrg sy x pakai dah)
5. Jika anda menekan tab komik atau dairi (kat atas tu), anda akan ke link blog yg lain (ke blog diari sy).
6. Jika ada sebarang komen, x setuju, atau cadangan, terhadap post yg sy tulis. Sila nyatakan...
7. Button follow ada kat bhgn kiri blog di bawah..

Mutiara Kata

Jika DA’WAH adalahPILIHAN, maka IZINKAN hati ini MEMILIHNYA.
Jika DA’WAH adalah KEWAJIBAN, maka KUATKAN kami MENJALANINYA
Jika DA’WAH adalah KECINTAAN, maka IKHLASKAN kami MERASAKANNYA
Jika DA’WAH adalah NADA dalam hidup, maka IZINKAN kami MEMAINKAN IRAMANYA
Jika DA’WAH adalah badai KESULITAN, maka kuatkan kami untuk mampu BERTAHAN.
Jika KEMENANGAN DA’WAH adalah TADHIYAH dan TAAT, maka ILHAMKAN semuanya pada jiwa ini...
~ABU RIDHWAN~

Saturday, July 2, 2011

Menggunakan Networked Blog di FB

Assalamualaikum... Alhamdulilah diberi kesempatan untuk updated blog yan bosan ni. Kali ni, saya nak share mengenai bagaimana mahu menggunakan Networked Blog di FB.

Tujuan
Tujuan menggunakan application ini, adalah untuk bagi sesiapa yang tiada blog, boleh follow blog yang disukai melalui Facebook mereka. Jadi bagi saya application yang baik, kerana ia boleh jadi satu medium untuk menyebar penulisan dakwah kepada masyarakat. Memang berguna.

Masalah
Perkara yang berlaku ialah, ada orang sudah follow blog itu, namun bila blog itu telah diupdated, followers itu tidak tahu pun ia telah updated. Melainkan followers tersebut pergi ke application di Facebook mereka dahulu. Namun berapa sangat orang yang rajin nak menekan application tu kan? Saya sendiri pun malas. huhu

Tanpa memanjangkan kalam, saya teruskan dengan tutorial ini.


Cara Register Blog dalam Networked blog (bagi si Blogger)

Sebelum daftar blog, anda perlu daftar Application ini. Tekan link (^_^) ini.

 1. Setelah anda register Application baru boleh register Blog. Pergi application Networked Blog dalam Facebook anda. Tekan aja button 'Register blog' kat atas tu.


2. Kemudian fill in the blank. Faham-faham sendiri. Contohnya tengok je lah gambar tu.
Selesai? tekanlah Next >


3. Pilih la yes jika anda adalah pemilik Blog yg anda daftar itu.


4. Ada 2 cara untuk varify itu adalah blog anda. Cara yg lebih senang ialah menggunakan wigdet.


5. Jika anda tekan ask freind to verify, agak leceh, sebab kena tunggu kawan kita pastikan. Jadi kalau anda tekan guna wigdet. Anda akan ke page ini.

6 Tekan install wigdet dan ambil codenya. Paste kan di Blog anda. (jika istall badge, sy x tau apa akan jadi, sebab sy guna blogger bukan wordpress)
Jika anda tidak tahu camne nak paste dlm blog,
pergi ke dashboard anda>> Design>> Add Widget>> Url and Html>> Paste>> Save

7. setelah save di blog anda. Baru anda tekan Verify wigdet. kemudian barulah ia akan tulis 'next'. tandanya, anda telah berjaya daftar blog anda!!

Setelah selesai mendaftar blog, kini saya tunjukkan cara untuk automatik post ke FB anda. Seperti yang saya katakan awal tadi, kebanyakan follower hanya tekan follow, tapi sebenarnya ia tidak follow secara hakiki.

Follow Blog Dalam FB (bagi Blogger dan Follower)

Jika anda adalah folower, sila ikut step ini utk follow.

1. Tekan button 'Follow This Blog' di blog yang anda mahu Follow. Kemudian daftar sahaja application tersebut.

Ada yang sudah follow dan daftar application namun tidak set syndication. Jadi jika mahu follow betul2, sila teruskan kepada step 2 berikut.

2. Setelah daftar, anda akan ke page ini. Iaitu page application. Tekan button 'Syndicaton' iaitu sebelah kiri di button 'register blog'(kat atas tu).

3. Kemudian anda akan dialihkan ke page ini. Anda akan nampak perkataan 'New Post from:'. tekan benda kat bawah dia tu dan pilih blog.

4. Kemudian Click 'Add Facebook Target'. Piih target dan tekan ADD.
dan


5. kemudian ini akan terjadi (lihat gambar). Tekan Publish test, untuk try samada ok ke tak publish. Kalau tak jadi maksudnya anda ada kena ubah setting FB anda.

6. Dengan itu anda akan dapat updated post blog yang anda follow. Apabila blog yang anda follow itu updated, ia akan terus post ke wall anda. Menarikkan?

**********

Sebenarnya banyak lagi fungsinya yg saya x explore. Jadi anda bolehlah explore sendiri. Antaranya anda boleh vote post yang anda suka, suggest freind untuk follow blog anda dan sebagainya..

Perhatian!!
1. Gunakanlah Application ini untuk tujuan kebaikkan. Jika anda gunakan ia untuk menyebar fitnah dan hanya untuk perkara yang sia-sia, baik tak yah. Namun siapa saya untuk menghalang anda? :(

2. Saya harap perkongsian ini boleh memberi sesuatu kepada anda. Semoga Allah kira perkongsian ini sebagai amal soleh. Jika anda kemusykilan bolehlah komen saya dibawah. Dan jika anda berjaya, bagitau lah saya. :)

.::WaAllahua'lam::.

7 comments:

Syed Ahmad Fathi said...

Cute la post nih. Thanks.

Elie Lily said...

da diactivate fb, so tak tau pape pasal ni..
hahahha

atOn said...

ok..syukran jazilan~~
mmg da lame nk buat...
alhamdulillah..pucuk dicita, ulam mendatang~ (^_^)v

Cik Teddy said...

sy dh ade..hihi
pape pon,trime kaseh^_^

Syed Muhammad said...

mr iq,yg syndication tu sbb pa naik blog sya ja?tpi sya dh follow bbrpa blog... @_@

.::: mr IQ :::. said...

Maaf lah... haritu ay ada silap dalam mengkaji benda ni.
Rupanya dia memang x dpt naik pada wall FB followers. Ia hanya naik kat Tuan punya blog shj. Maaf sangat2.

nampak gayanya follower kena tetap jugak klik pada Networkedblog untuk melihat update blog yang di Follow... asif lg sekali...

Ferry I said...

Terima kasih atas berbagi ilmunya.Perlu dicoba ubtuk dipraktekkan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget