Peraturan Membaca (Perhatian)

1. Jgn lalai dari perkara yg perlu diutamakan, atas sebab membaca blog ini.
2. 99.9% blog ini ditulis utk diri sendiri, dan 0.01% tu ditulis utk korang (maksudnya nasihat utk diri sendiri).
3. Jika mahu Copy ape2 disini, sila nyatakan sekali sumbernya. Agar tidak berlaku fitnah.
4. Ada sebagian post perlu di'klik' read more utk meneruskan pembacaan. (tp skrg sy x pakai dah)
5. Jika anda menekan tab komik atau dairi (kat atas tu), anda akan ke link blog yg lain (ke blog diari sy).
6. Jika ada sebarang komen, x setuju, atau cadangan, terhadap post yg sy tulis. Sila nyatakan...
7. Button follow ada kat bhgn kiri blog di bawah..

Mutiara Kata

Jika DA’WAH adalahPILIHAN, maka IZINKAN hati ini MEMILIHNYA.
Jika DA’WAH adalah KEWAJIBAN, maka KUATKAN kami MENJALANINYA
Jika DA’WAH adalah KECINTAAN, maka IKHLASKAN kami MERASAKANNYA
Jika DA’WAH adalah NADA dalam hidup, maka IZINKAN kami MEMAINKAN IRAMANYA
Jika DA’WAH adalah badai KESULITAN, maka kuatkan kami untuk mampu BERTAHAN.
Jika KEMENANGAN DA’WAH adalah TADHIYAH dan TAAT, maka ILHAMKAN semuanya pada jiwa ini...
~ABU RIDHWAN~

Monday, June 27, 2011

Komik: A day When Everything Went Wrong

Assalamualaikum... alhamdulilah Allah bagi kesempatan untuk saya post komik tu, walaupun dalam keadaan serba kekurangan. Apa-apa pun... dengan lafaz bismillah saya post komik berbahasa inggeris yang tak seberapa ni. Semoga kita semua dapat mengambil sedikit pengajaran.

Tajuk: A day When Everything Went Wrong
Pelukis: Mr IQ
Cerita Asal: Amin Misran http://seekforthelight.blogspot.com/
Bilangan Muka Surat: 9 m/s

ms 1

click utk meneruskan pembacaan


ms 2

ms 3

ms 4

ms 5

ms 6

ms 7

ms 8

ms 9
Kisah ini mungkin pernah terjadi pada diri kita. Dalam kehidupan didunia, Allah sentiasa menguji keimanan kita dgn pelbagai ujian, samada kesusahan atau kesenangan. Dalam kisah ini saya dapat simpulkan 3 perkara.

****************
1. Ujian yang ditimpa kepada kita adalah satu rahmah, iaitu sebagai peringatan buat hambaNya yang lupa. Beerti Allah masih sayangkan hamba-hambanya. Tidak ubah seperti fitrah seorang bapa, memukul anaknya. Agar anaknya tidak melakukan kesalahan yang akan merosakkan dirinya sendiri.

2. Kegelisahan dihati adalah satu implikasi lemah iman kita, ketika itu. Jadi haruslah kita sentiasa mengingati Allah dalam setiap detik kehidupan.

الَّذِينَ ءَامَنُوا وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُمْ بِذِكْرِ اللَّهِ أَلَا بِذِكْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ

(yaitu) orang-orang yang beriman dan hati mereka manjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah-lah hati menjadi tenteram.
(Arrad ayat 28)

3. Ujian yang diberiNya adalah untuk menguji keimanan hamba-hambaNya. Hadapilah ujian itu dengan sabar dan solah.

يَاأَيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُوا اسْتَعِينُوا بِالصَّبْرِ وَالصَّلَاةِ إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّابِرِينَ
Hai orang-orang yang beriman, jadikanlah sabar dan shalat sebagai penolongmu [99], sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang sabar.
(Al-baqarah ayat 153)

Semoga kita berjaya menghadapi ujian Allah itu.

****************

- komik ni adalah berdasarkan cerpen Amin Misran dari blog http://seekforthelight.blogspot.com/
- komik ini dibuat khas untuk peringatan diri ini yang selalu lupa.
- Komik ini juga terdapat dalam versi Bahasa Melayu. Sila tekan link (versi BM) ini untuk lihat...

p/s: anda dibenarkan untuk menyebar komik ini jika mahu. Namun pastikan anda telah membaca peraturan di sebelah kiri blog. Saham akhirat, share la sama2 :)
-berhibur sambil mendidik-

5 comments:

shaliza khairi said...

Allah syang maka Dia beri ujian. syukur kerana Allah masih sayang. ^^

brohamzh said...

Assalamualaikum, Mr Iq

Ana ada hajat besar ini. Hendak bincang sedikit dengan anta.Boleh bagi emel anta.

Syukran

BroHamzah

.::: mr IQ :::. said...

ana selalu guna Gmail...
iq89.kafah@gmail.com

Anonymous said...

thanks to the writer

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget