Peraturan Membaca (Perhatian)

1. Jgn lalai dari perkara yg perlu diutamakan, atas sebab membaca blog ini.
2. 99.9% blog ini ditulis utk diri sendiri, dan 0.01% tu ditulis utk korang (maksudnya nasihat utk diri sendiri).
3. Jika mahu Copy ape2 disini, sila nyatakan sekali sumbernya. Agar tidak berlaku fitnah.
4. Ada sebagian post perlu di'klik' read more utk meneruskan pembacaan. (tp skrg sy x pakai dah)
5. Jika anda menekan tab komik atau dairi (kat atas tu), anda akan ke link blog yg lain (ke blog diari sy).
6. Jika ada sebarang komen, x setuju, atau cadangan, terhadap post yg sy tulis. Sila nyatakan...
7. Button follow ada kat bhgn kiri blog di bawah..

Mutiara Kata

Jika DA’WAH adalahPILIHAN, maka IZINKAN hati ini MEMILIHNYA.
Jika DA’WAH adalah KEWAJIBAN, maka KUATKAN kami MENJALANINYA
Jika DA’WAH adalah KECINTAAN, maka IKHLASKAN kami MERASAKANNYA
Jika DA’WAH adalah NADA dalam hidup, maka IZINKAN kami MEMAINKAN IRAMANYA
Jika DA’WAH adalah badai KESULITAN, maka kuatkan kami untuk mampu BERTAHAN.
Jika KEMENANGAN DA’WAH adalah TADHIYAH dan TAAT, maka ILHAMKAN semuanya pada jiwa ini...
~ABU RIDHWAN~

Saturday, January 22, 2011

Induction dan Aku?


18 Januari adalah hari yang bahagia buatku. Rasa seperti satu bebanan tercabut dari belakang badanku. Pada tarikh tersebut, induction ditangguhkan (mungkin dibatalkan) untuk seketika bagi membuat siasatan berkenaan induction. Pada malam tersebut sepatut kitorang perlu memakai pakaian bertemakan bogel (tanpa bogel), dan perlu membawa alat/barang yang bersifat keras, panjang dan besar. Bila ada pengumuman ia dibatalkan, hidupku terasa ringan sedikit. Dapat la buat Asignment saya yang tergendala.

Sekadar perkongsian

Sebelum ini telah berlalu beberapa induction. Daripada part 3 sehingga part 7. Part 8 tidak sempat lagi. Tujuan saya menulis ini hanyalah menyatakan kebenaran dan pendirian saya terhadap induction. Bukan caci maki, dan bukan kutuk mengutuk. Selaku seorang yang bergelar muslim dan yang mengucapkan kalimah 'lailahhaillah', saya menyatakan pandangan mengikut kefahaman saya terhadap agama yang saya anuti (jalan hidup islam). Seorang muslim akhlaknya bukanlah kutuk mengutuk dan caci maki. Itu hanyalah perangai orang musyrik dan orang kafir di zaman Jahilliyah. Jadi tidak perlulah senior, atau junior mengutuk saya. Tapi kutuklah diri sendiri yang suka mengutuk dan mencaci maki. (ayat keling huhuhu).
(panjangnye mukadimmah)

Induction menurut kamus oxford beerti pujukan, ransangan, dan dorongan. Dan induction menurut apa yang digambarkan kepada saya sebelum ini adalah, aktiviti suai kenal bersama senior. Program ini diberikan nama induction atas sebab maksud perkataan itu sendiri, iaitu untuk memberi dorongan dan rangsangan buat pelajar yang baru masuk. Dan tujuan yang saya difahamkan oleh senior, adalah untuk menghilangkan gap antara senior dan junior. Namun apa yang saya lihat, sasaran itu, hanya sedikit yang mengena tujuan. Terdapat kepincangan yang saya lihat dalam sesi induction tersebut.

1. Niat

Apa yang perlu kita jelaskan disini adalah niat. Niat adalah kunci untuk sesuatu perbuatan atau kerja itu berkesan dan dikira Allah. Mind setting nya perlu diperjelaskan terlebih dahulu.

Sabda Rasulullah saw,

إنما الأعمال بالنيات وإنما لكل امرئ ما نوى. فمن كانت هجرته إلى الله ورسوله, فهجرته إلى الله ورسوله . ومن كانت هجرته لدنيا يصيببها أو امرأة ينكحها , فهجرته إلى ما هجر إليه

Maksudnya : "Segala amalan itu bergantung dengan niatnya. Dan tiap-tiap seorang akan mendapat sekadar apa yang diniatkannya. Barangsiapa yang berhijrah kepada Allah dan RasulNya maka hijrahnya kerana Allah dan RasulNya. Dan barangsiapa yang berhijrah kerana dunia serta ingin memperolehinya, atau pun berhijrah kerana seorang perempuan yang ia ingin nikahinya maka hijrahnya itu adalah (mengikut) apa yang ia (niat) berhijrah kerananya". (HR Bukhari & Muslim)


Apa yang saya ingin saya fokuskan disini ialah ayat yang pertama dalam hadis tersebut. Setiap amalan bergantung kepada niatnya. Apa yang saya lihat dan perhati, kebanyakan senior (tidak semua), mengadakan inducsion dengan tujuan yang lain dari matlamatnya.

1. kerana dendam. Sebelum ini senior2 yang lepas pernah kena induction yang lebih teruk dari kami. Jadi untuk memuaskan hati mereka kembali, mereka buat pula kepada pelajar junior yang lain. Ia seperti kitaran badi dendam, yang mahu dipuaskan dengan cara membuat kepada junior yang baru. (diperingatkan lagi bahawa, tidak semua senior begitu)

2. kerana mahu menghiburkan hati senior2 itu sendiri. Sesi induction itu digunakan mereka untuk menghiburkan hati mereka dengan cara menyuruh junior membuat perkara yang pelik untuk agar senior terhibur. (walaupun alasannya untuk senang kenal) (diperingatkan lagi bahawa, tidak semua senior begitu)

3. Kerana mengikut tradisi. Tradisi yang diperturunkan kepada senior-senior lepas, wajib dilaksanakan, walaupun ada sebilangannya kecil tidak mahu membuatnya. (kalau x buat kang, kena band dari persatuan). (diperingatkan lagi bahawa, tidak semua senior begitu)

Namun hakikatnya saya tidak mengetahui isi hati para senior. Bak kata salah seorang senior, di lauh mahfuz sahaja akan diketahui. Saya bukanlah mau menghukum, cuma hanya mengikut pemerhatian saya, melalui perkataan-perkataan yang dikeluarkan oleh senior. (saya harus bersangka baik). Kesimpulannya, jika niat itu baik, maka amalan pun akan jadi baik. (belum dibincangkan lagi tentang caranya pulak). Jika niat pun sudah salah, amalannya akan jadi....?


Matlamat tidak menghalalkan cara.

Ada beberapa senior berhujah dengan saya, bahawa tindakan mereka adalah wajar untuk mengenali junior-junior. Atas dasar apakah ianya wajar? Atas dasar islam? Adakah cara islam, mahu mengenali sesorang dengan menyuruh mereka membuat sesuatu yang memalukan diri sendiri.Adakah cara islam dengan memberi nama gelaran-gelaran yang tidak baik? rujuk link ini (http://danialle.blogspot.com/2007/10/matlamat-tidak-menghalalkan-cara.html)

Kemudian ada pula senior wanita berhujah dengan saya. Dia menyamakan konsep sebat itu sama dengan konsep induction yang mereka canangkan. Sebat di khayalak ramai, adalah memalukan. Wow, saya pun terkejut apabila seorang muslimah berkata begitu. Meh sini saya terangkan,

“Hai orang2 yg beriman, jgnlah sekumpulan org lelaki merendahkan kumpulan yg lain, boleh jadi yg ditertawakan itu lebih baik dari mereka. Dan jgn pula sekumpulan perempuan merendahkan kumpulan lainnya, boleh jadi yg direndahkan itu lebih baik. Dan jgnlah suka mencela dirimu sendiri dan jgn memanggil dgn gelaran yg mengandungi ejekan. Seburuk2 panggilan adalah (panggilan) yg buruk sesudah beriman dan barangsiapa yg tdk bertaubat, maka mereka itulah orang2 yg zalim.” (Al-Hujurat : 11)

Maka sudah jelaskah anda tentang perkara yang memalukan ini? Sebat adalah disebabkan kesalahan pesalah itu sendiri. Kami? Bersalah? Layakkah diperlaku sebegitu? Memaksa orang melakukan sesuatu yang lawak, menyebabkan beberapa kawan saya, sanggup melakonkan watak pondan. Dalam hadits marfu’ riwayat Ibnu Abbas Radhiallahu’anhu di sebutkan:

“Rasulullah Shallallahu’alaihi wasallam melaknat laki-laki yang menyerupai wanita dan wanita yang menyerupai laki-laki” (HR Al Bukhari Fathul Bari : 10/332).

Saya tahu bahawa senior-senior mempunyai niat yang baik untuk mengajar dan mengenali kami. Tapi caranya hendaklah tidak terjerumus dalam perkara-perkara yang diharamkan Allah. Al-ghayah la tubariru al-wasithah beerti matlamat tidak menghalalkan cara. Itulah konsep islam. Tujuan murni abang-abang senior saya amat hargai, namun caranya mestilah betul.


Ada juga saya terdengar senior berkata, "Dengan benda jahat ni la, kitorang jadi bagus". Subhanallah, sebagai orang islam, perlukah kita berasa begitu bangga dengan dosa. Cuba lihat sahabat-sahabat Rasullulah terdahulu. Mereka adalah sebaik-baik ummah. Dalam surah ali Imran, Allah mengiktiraf ummah terdahulu,

110. Kamu adalah umat yang terbaik yang dilahirkan untuk manusia, menyuruh kepada yang ma'ruf, dan mencegah dari yang munkar, dan beriman kepada Allah. Sekiranya Ahli Kitab beriman, tentulah itu lebih baik bagi mereka, di antara mereka ada yang beriman, dan kebanyakan mereka adalah orang-orang yang fasik.

Mereka menjadi ummah yag terbaik tanpa menggunakan ke'jahatan' pun, Allah mengiktiraf mereka. Jadi apa yang mengiktiraf anda dengan mengatakan cara jahat boleh jadi hebat? Yang akan memuliakan dan menhebatkan manusia hanyalah dengan islam. Fikir-fikirkan lah. (tidak tuju kepada sesiapa, cuma terkilan dengan ayat itu)

perbincangan selanjutnya mengenai ini sila rujuk (http://www.mykhilafah.com/sautun-nahdhah/329-sn131-adakah-matlamat-menghalalkan-cara)

Itu tidak termasuk lagi dengan keadaan suasana yang tidak syarak lagi. Namun saya tidak ingin memanjangkan kalam lagi. Mungkin cukup sekadar ini sahaja untuk kali ini. Ingin saya highlight kan, disini point saya,
1. Niat dan matlamat perlu dijelaskan mengikut cara islam.
2. Cara dan pelaksanaan itu perlu mengikut cara Islam.
Mesti korang boringkan, asyik cakap pasal islam je. Dah saya dan anda adalah orang islam kan? Dah saya dan anda ingin masuk syurgakan? So, perlukah saya terangkan mengapa perlu saya bercakap berkait dengan islam?

Kesimpulan

Apa yang saya inginkan bukanlah pembatalan terhadap sistem induction itu sendiri. Cuma bagi pendapat saya, ia perlu diperbaiki agar lebih tersusun mengikut kehendak Allah. Tradisi yang elok untuk diikut, ikutlah. Tradisi yang berlanggar dengan perintah Allah, kita buangkan. Saya tak nak lah karang semasa induction, tiba-tiba Allah turunkan bala kat dalam studio, baru kita nak insaf. Nak tunggu ada orang mati meninggal dunia baru nak insaf. Moga-moga penulisan saya tidak menyinggung sesiapa, samada junior atau senior, kerana tujuan penulisan ini bukan untuk menempelak, tapi untuk menyeru. Menyeru kepada Allah yang kita selalu lupa. Menyeru kepada Islam yang kita ambil hanya pada nama. Menyeru kearah kebaikan yang kita anggap remeh. Semoga Allah memberi hidayah kepada kita semua.

.:: WaAllahua'lam ::.

4 comments:

Syed Ahmad Fathi said...

Nampaknya senior anda belum matang dan faham.

wan mohd basyir said...

along berkata: mereka tidak faham dan tidak memahami islam, mereka memiliki islam scra keturunan. Tiada pun cita-cita mereka utk mengembalikan islam dlm kehidupan. Bukan salah mrka tapi lihatlah pada diri kita yg dh ada kefahaman, apa dah kita lakukan utk diri kita dan utk msyrkt sekelilingt kita.

Anonymous said...

Insaf sekejap baca versi ko pasal induction nih. HAHA.

:)

Aku_Insan said...

sedihnya dapat senior macam tu..

totally not matured..

nasihat saya, tak usah layan apa yg disuruh diorang dan u always have the offices you can go report in so dun be afraid to wuts right

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...