Peraturan Membaca (Perhatian)

1. Jgn lalai dari perkara yg perlu diutamakan, atas sebab membaca blog ini.
2. 99.9% blog ini ditulis utk diri sendiri, dan 0.01% tu ditulis utk korang (maksudnya nasihat utk diri sendiri).
3. Jika mahu Copy ape2 disini, sila nyatakan sekali sumbernya. Agar tidak berlaku fitnah.
4. Ada sebagian post perlu di'klik' read more utk meneruskan pembacaan. (tp skrg sy x pakai dah)
5. Jika anda menekan tab komik atau dairi (kat atas tu), anda akan ke link blog yg lain (ke blog diari sy).
6. Jika ada sebarang komen, x setuju, atau cadangan, terhadap post yg sy tulis. Sila nyatakan...
7. Button follow ada kat bhgn kiri blog di bawah..

Mutiara Kata

Jika DA’WAH adalahPILIHAN, maka IZINKAN hati ini MEMILIHNYA.
Jika DA’WAH adalah KEWAJIBAN, maka KUATKAN kami MENJALANINYA
Jika DA’WAH adalah KECINTAAN, maka IKHLASKAN kami MERASAKANNYA
Jika DA’WAH adalah NADA dalam hidup, maka IZINKAN kami MEMAINKAN IRAMANYA
Jika DA’WAH adalah badai KESULITAN, maka kuatkan kami untuk mampu BERTAHAN.
Jika KEMENANGAN DA’WAH adalah TADHIYAH dan TAAT, maka ILHAMKAN semuanya pada jiwa ini...
~ABU RIDHWAN~

Wednesday, March 13, 2013

Viva LaVida


Viva La Vida


Mungkin ia tidak semahal kereta Volwogen,
mungkin ia tidak ‘sekeras’ kereta Waja
Mungkin ia tidak sepantas kereta Ferrari,
Mungkin ia tidak sedinamik kereta Pigeot,

Namun..
Dikereta ku itu, tempat aku berkarouke lagu-lagu tarbawi,
melepaskan suara ku yg sumbang,
Di Kereta ini, aku berpayung dari Hujan dan Panas,
menuju majlis-majlis ilmu,
Di dalam kereta ini, tempat ku merapatkan ukhuwah,
Tempat aku mengubati hatiku yg lara,
dengan mendengar ceramah-ceramah, dan tazkirah-tazkirah,

Didalam kereta orenku ini, sumber pahala buat diriku,
memberi kemudahan dan manfaat  untuk orang lain,
Sesungguhnya, di dalam keretaku, tempat aku bermuhasabah,
diri yang banyak dosa,
Dan sebenar-benarnya di dalam kereta ku, 

Tempat ku merasai tawakal kepada Allah,
didalam perjalanan-perjalan menuju destinasi,

Owh, ini kisah kereta,
Kereta, jika kita rasa kita yang punya,
kita akan menjadi penyombong didunia,
kereta, jika terlalu obsess dengannya,
kereta itu menjadi berhala untuk diri kita,

Owh Viva,
jika bersih niat perjalanan kita,
baiklah destinasi nya,
jika buruk niat perjalanan kita,
akhirnya, mendatangkan celaka.

Kerana,
Kereta, bukan kita yang punya..
Sebab kita hanya manusia.
Kereta, bukan milik kita
Sebab ia, Allah yang punya.


~dlm kereta
11/3/2013~


Ini telah ditulis, tribute untuk keretaku yang telah lama berjasa kepadaku. Sedangkan aku jarang basuh dan membaikinya (bapakku yg selalu baiki kan), ia masih sanggup memberi khidmat untuk tuannya yg tah pape ni.

Sorrylah kalau ayat-ayat kat atas tak kena rima. Malu nak cakap ia adalah puisi, sebab bahasa terkontang kanting. Tapi harap-harap ia memberi kesan juga buat orang lain yg juga memiliki kereta. Satu benda je aku harap dalam penulisan ini. Kita kena rasa kereta itu bukan kita punya. Ia adalah pinjaman Allah buat diri kita. Dengan itu tidaklah kita nak melakukan perkara jahat menggunakan kereta kita. Contohnya,

1-      Berdua-duaan didalam kereta. (walaupun kita kononya tak buat apa-apa)
2-      Menuju ke tempat-tempat maksiat. Contohnya, pergi clubbing ke, pergi dating ke.
3-      Jenuh la nak senaraikan semua, kesimpulannya jgn buat perkara yang ditegah Allah didalam kereta.


Aku pernah dengar kat dalam internet, orang puteh cakap, kereta adalah lambang seks  bagi para remaja. Sebab kereta merupakan tempat pertama untuk merasai upacara pecah dara. Nauzubillah. (ini real tau, tarak bohong la)

Pokoknya gunalah kereta untuk kebaikkan. Nescaya ia  akan menjadi kebaikkan. Jangan gunakan untuk kejahatan, kita akan dapat saham-saham dosa nanti.

Wallahua’lam. Sehingga bertemu lagi.

1 comment:

aton said...

Good try..
Boleh tahan la puisi tu.. :)

*lama tak berblogwalking ekceli..
sampaikan belog sendiri berlalang dan bersawang..haha*

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget