Peraturan Membaca (Perhatian)

1. Jgn lalai dari perkara yg perlu diutamakan, atas sebab membaca blog ini.
2. 99.9% blog ini ditulis utk diri sendiri, dan 0.01% tu ditulis utk korang (maksudnya nasihat utk diri sendiri).
3. Jika mahu Copy ape2 disini, sila nyatakan sekali sumbernya. Agar tidak berlaku fitnah.
4. Ada sebagian post perlu di'klik' read more utk meneruskan pembacaan. (tp skrg sy x pakai dah)
5. Jika anda menekan tab komik atau dairi (kat atas tu), anda akan ke link blog yg lain (ke blog diari sy).
6. Jika ada sebarang komen, x setuju, atau cadangan, terhadap post yg sy tulis. Sila nyatakan...
7. Button follow ada kat bhgn kiri blog di bawah..

Mutiara Kata

Jika DA’WAH adalahPILIHAN, maka IZINKAN hati ini MEMILIHNYA.
Jika DA’WAH adalah KEWAJIBAN, maka KUATKAN kami MENJALANINYA
Jika DA’WAH adalah KECINTAAN, maka IKHLASKAN kami MERASAKANNYA
Jika DA’WAH adalah NADA dalam hidup, maka IZINKAN kami MEMAINKAN IRAMANYA
Jika DA’WAH adalah badai KESULITAN, maka kuatkan kami untuk mampu BERTAHAN.
Jika KEMENANGAN DA’WAH adalah TADHIYAH dan TAAT, maka ILHAMKAN semuanya pada jiwa ini...
~ABU RIDHWAN~

Monday, April 18, 2011

Puisi: Harapan buat Pemuda

Assalamualaikum, kebelakangan ni agak sibuk. Tak boleh nak buat puisi atau tulis perkongsian (yg boring) panjang-panjang. Tapi hari ini saya nak share sikit satu sajak, yang lahir dari seorang pemuitis kebangkitan. Semenjak saya melihat sajak beliau, saya sudah jatuh hati. Puisi-puisinya sungguh menusuk kalbu dan mengena. Puisinya itu melambangkan kefahaman dan fikrah yang jelas beliau terhadap islam. Dan beliau merupakan pemuitis dakwah yang kini namanya telah tercatit dalam lipatan sejarah. Jom kita ambil sedikit pengajaran dari puisi dibawah. Harapan buat pemuda....

Harapan Kepada Pemuda 
 
Aku harapkan pemuda inilah yang akan sanggup
membangunkan zaman yang baru
memperbaru kekuatan iman
menjalankan pelita hidayat
menyebarkan ajaran khatamul-anbiya’
menancapkan di tengah medan pokok ajaran Ibrahim
Api ini akan hidup kembali dan membakar
jangan mengeluh jua , hai orang yang mengadu
Jangan putus asa , melihat lengang kebunmu
Cahaya pagi telah terhampar bersih
Dan kembang-kembang telah menyebar harum narwastu

Khilafatul-Ard akan diserahkan kembali ke tanganmu
Bersedialah dari sekarang
Tegaklah untuk menetapkan engkau ada
Denganmulah Nur Tauhid akan disempurnakan kembali
Engkaulah minyak atar itu , meskipun masih tersimpan dalam
kuntum yang akan mekar

Tegaklah, dan pikullah amanat ini atas pundakmu
Hembuslah panas nafasmu di atas kebun ini
Agar harum-harum narwastu meliputi segala
Dan janganlah dipilih hidup ini bagai nyanyian ombak
hanya berbunyi ketika terhempas di pantai
Tetapi jadilah kamu air-bah , mengubah dunia dengan amalmu

Kipaskan sayap mu di seluruh ufuk
Sinarilah zaman dengan nur imanmu
Kirimkan cahaya dengan kuat yakinmu
Patrikan segala dengan nama Muhammad

{Puisi Mohammad Iqbal yang diterjemahkan secara bebas oleh M.Natsir}

 Inilah harapan beliau pada pemuda. Moga-moga puisi yang saya kongsikan ini dapat memberi sedikit motivasi buat pemuda daie di luar sana. Dan moga Allah merahmati hidup beliau, yang membakar kehidupan, demi menyinari kebangkitan islam. Amin...

Ni saya amik dari FB naw labqi.
.::Semoga Bermanfaat::.

7 comments:

Fakhrul1409 said...

bagus nih...

Idah said...

keep itu up....tq follow umah kita.

Sidratul Muntaha said...

Bahasa simbolik...narwastu tu apa?

.::: mr IQ :::. said...

to Sidratul muntaha:
Sejenis bau-bauan yang harum
boleh rujuk link ini... http://dict.rewaz.org/search/browse/narwastu.re
moga dapat membangkitkan semangat... :)

Sidratul Muntaha said...

Got it. New vocab. Thanks for sharing. :)

Izzuddin Fauzi said...

:D
Kipaskan sayap mu di seluruh ufuk
Sinarilah zaman dengan nur imanmu
Kirimkan cahaya dengan kuat yakinmu
Patrikan segala dengan nama Muhammad
:D

myetech9[dot]com @ Enchik Nine

Muh_Sla_Ah_ Rah_Kar said...

Izin share ya ...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget