Peraturan Membaca (Perhatian)

1. Jgn lalai dari perkara yg perlu diutamakan, atas sebab membaca blog ini.
2. 99.9% blog ini ditulis utk diri sendiri, dan 0.01% tu ditulis utk korang (maksudnya nasihat utk diri sendiri).
3. Jika mahu Copy ape2 disini, sila nyatakan sekali sumbernya. Agar tidak berlaku fitnah.
4. Ada sebagian post perlu di'klik' read more utk meneruskan pembacaan. (tp skrg sy x pakai dah)
5. Jika anda menekan tab komik atau dairi (kat atas tu), anda akan ke link blog yg lain (ke blog diari sy).
6. Jika ada sebarang komen, x setuju, atau cadangan, terhadap post yg sy tulis. Sila nyatakan...
7. Button follow ada kat bhgn kiri blog di bawah..

Mutiara Kata

Jika DA’WAH adalahPILIHAN, maka IZINKAN hati ini MEMILIHNYA.
Jika DA’WAH adalah KEWAJIBAN, maka KUATKAN kami MENJALANINYA
Jika DA’WAH adalah KECINTAAN, maka IKHLASKAN kami MERASAKANNYA
Jika DA’WAH adalah NADA dalam hidup, maka IZINKAN kami MEMAINKAN IRAMANYA
Jika DA’WAH adalah badai KESULITAN, maka kuatkan kami untuk mampu BERTAHAN.
Jika KEMENANGAN DA’WAH adalah TADHIYAH dan TAAT, maka ILHAMKAN semuanya pada jiwa ini...
~ABU RIDHWAN~

Wednesday, March 16, 2011

Tutorial Ringankan Blog

Assalamualaikum...
Dalam masa sehari dua ni, saya menggodek-godek blog orang (kerja banyak tapi boleh buat rilek lagi, ish... ish..ish.. dont try this at home!). Dan dengan izin Allah saya jumpa satu tutorial yang best di blog ini.  Agak menarik jugak la. Tips agar blog kita dapat load dengan cepat sikit.

Tapi saya tahu anda (saya sendiri sebenarnya), kalau letak link, sampai bila tak tekan punya. Jadi saya mengambil inisiatif untuk menulis (atau Share) di blog yang tak best ni. Saya dah cuba tips yang diberi. Memang berkesan. huhu. Baiklah mari kita mulakan dengan bismillah.

Langkah pertama: Timbang Berat Blog

Mari kita timbang blog kita dulu. Stepnya, pergi je link ini, kemudian masukkan link blog anda. Tekan butang check, selepas itu lihatlah berat blog anda dibawah tu.


Kalau rasa berat sangat, teruskan ke langkah kedua.

Langkah kedua: Buang Widget Yang Tak penting

Tips nak buang widget yang tak perlu ialah.

1. Buang gambar-gambar anda yang sudah sampai 5-6 sekali bubuh. Terutamanya gambar anda yang sedang berposing maut, pastinya ia akan memberatkan dosa anda lagi (huhuhu).

2. Post anda ubah dekat setting tuh, jangan sampai 10 entry per pages. Biarlah sederhana dan padat. Sifirnya mudah, makin banyak post letak di pages, makin lembab lah loading untuk paparan (entah betul ke tak aku tulis term ni, huhu).

3. Widget yang rasa-rasa tak berguna dan mengacau pembacaan pembaca. Saya cadangkan, buang je lah. Serabut jugak saya tengok blog yang jenis letak widget kat tepi, effect salji dan macam-macam lagi. Memang mengganggu pembacaan, dan ada yang sampai nak tulis kat shoutbox pun susah. Buanglah, serius serabut.

Langkah ketiga: Masukkan widget jQuery

Jika anda tak percaya akan widget (takut risiko kena hack ke), takyah lah pasang. Tapi widget ni akan meringankan blog anda. Tapi saya tak tahu bagaimana ia bertindak. Maaf ek.

Dashboard>Design>Add Widget>HTML Code> Paste CODE DIBAWAH>Save

Code:
<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js"></script>
<script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>
<script type="text/javascript">
jQuery(document).ready(function($){
if (navigator.platform == "iPad") return;
jQuery("img").lazyload({
effect:"fadeIn",
placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"
});
});
<

Langkah Keempat: Timbang balik.

Anda akan lihat blog anda akan jadi lebih ringan.
Saya telah mencubanya, dan ia amat berkesan!!. Terima kasih sekali lagi buat pemilik blog Old School Emo.

.::Semoga berjaya mencubanya::.

5 comments:

Syed Ahmad Fathi said...

Fullamak berkesan lah. Thanks thanks. (Aku tak cuba pon sebenarnya. Saje nak tunjuk muka kat sini. Haha)

sufi said...

syukran...mmg bkesan walaupun gne b.band...mohon share yea ^_^

... said...

as salam..
yang no. 3 tu, ringan sebab gambar di-upload kemudian

=)

アヌム ちゃん~~ said...

Salam. moshi2..jalan2 singgah sini kejap..nice blog :)
Sudi2 la baca my new entri @ frommetoyou ni ye..arigatou..(^____^)

Anonymous said...

mengapa tidak:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget