Peraturan Membaca (Perhatian)

1. Jgn lalai dari perkara yg perlu diutamakan, atas sebab membaca blog ini.
2. 99.9% blog ini ditulis utk diri sendiri, dan 0.01% tu ditulis utk korang (maksudnya nasihat utk diri sendiri).
3. Jika mahu Copy ape2 disini, sila nyatakan sekali sumbernya. Agar tidak berlaku fitnah.
4. Ada sebagian post perlu di'klik' read more utk meneruskan pembacaan. (tp skrg sy x pakai dah)
5. Jika anda menekan tab komik atau dairi (kat atas tu), anda akan ke link blog yg lain (ke blog diari sy).
6. Jika ada sebarang komen, x setuju, atau cadangan, terhadap post yg sy tulis. Sila nyatakan...
7. Button follow ada kat bhgn kiri blog di bawah..

Mutiara Kata

Jika DA’WAH adalahPILIHAN, maka IZINKAN hati ini MEMILIHNYA.
Jika DA’WAH adalah KEWAJIBAN, maka KUATKAN kami MENJALANINYA
Jika DA’WAH adalah KECINTAAN, maka IKHLASKAN kami MERASAKANNYA
Jika DA’WAH adalah NADA dalam hidup, maka IZINKAN kami MEMAINKAN IRAMANYA
Jika DA’WAH adalah badai KESULITAN, maka kuatkan kami untuk mampu BERTAHAN.
Jika KEMENANGAN DA’WAH adalah TADHIYAH dan TAAT, maka ILHAMKAN semuanya pada jiwa ini...
~ABU RIDHWAN~

Saturday, October 18, 2014

AKU DAN HIP-HOP

Pada tahun 1989, aku bukanlah seorang peminat lagu-lagu hip-hop. Sebab yela, aku baru saja lahir kedunia ketika itu. Aku dibesarkan dengan alunan-alunan nasyid yang sangat merdu. Dinyanyikan oleh kumpulan nasyid soutul sofwa. Setelah bertahun-tahun, bila aku dah dewasa, baru aku tahu nama kumpulan nasyid tu. Dek kekangan teknologi pada zaman tersebut.


Ketika remajanya aku, aku tidak suka lagu-lagu nasyid yang gunakan alat muzik yang diharamkan. Dek kerana bagi kefahaman aku, alat muzik-muzik seperti gitar, dan lain-lain adalah haram disisi syarak. Bagi aku, hanya nasyid menggunakan alunan kompang, adalah nasyid yang sebenar. Namun zaman memang berubah. Pemikiran berubah, sebagaimana berubahnya kefahamanku terhadap agama ini. Islam yang mudah, mempunyai kelongaran-kelongaran, mengikut pendapat-pendapat yang sesuai dengan perilaku agama itu sendiri. Islam tegas pada prinsip, tapi anjal pada pelaksanaan.

Maka, dengan itu, aku mula menerima nasyid-nasyid yang berlagukan muzik-muzik kotemporari. Asalkan lirik lagunya tidak melanggar syarak. Dan paling jelas yang syarak itu, bukan lagu-lagu yang mengangkat cinta manusia. Ahaks..

Tapi, masih, aku merasakan nasyid orang-orang lama, paling menyetuh hati dan membangkitkan jiwa. Lirik lagu, isi makna lebih ditonjolkan berbanding muzik-muzik.  

salah satu kumpulan rap mempunyai identiti tersendiri, namun saya kurang suka
Aku dan Hip Hop
Aku mengenali muzik-muzik hip-hop semenjak sekolah menengah. Ketika itu, zaman ada lagu seperti SOA singkatan daripada Soldier Of Allah. Ketika itu aku mula dengar-dengar la konsep lagu sebegitu, walaupun rasa seperti tak suka. Sebab masih terkongkong dengan prinsip aku dulu-dulu. Kemudian ada pula lagu dari kumpulan Outlandish. Rap dia ada yang islamik, ada yang tak. Kawan-kawan aku dengar dan pasang kuat-kuat. Lama-lama aku pun cuba mencari makna disebalik lagu outlandish tu. Dan kemudian tu, aku mula meminati aliran muzik hip-hop ini. Kemudian aku mula berjangkit dengan pelbagai lagu-lagu hip-hop. Antaranya ialah, rapper seperti Nativedeen, LowKey dan Akala. Rapper hip-hop yang aku paling respek adalah Malique. Apa yang menyebabkan aku suka aliran lagu sebegini?

Hip-Hop adalah seni 
Salah satu sebabnya, ialah, lagu rap mementingkan perkataan lirik. Aku boleh cakap, lirik rap, kita rasa macam dia buat je ayat, pastu letak muzik. Tidak, salah tu. Lirik lagu rap, diadun dengan baik, mengikut rima ayat dan mengikut jumlah perkataan. Seperti pembikinan puisi. Ayat yang digunakan mempunyai makna yang tersirat dan ada yang tersurat. Bagi aku rap itu mempunyai nilai seni tersendiri.

Hip-Hop adalah Suara Kebangkitan 
Kemudian bagi aku, lagu rap adalah lagu kebangkitan. Secara sejarahnya, mungkin budaya ini berasal dari budaya hiburan. Berjoget-joget. Breakdance, b-boy, dan b-girl. Disco, dan macam-macam lagi. Namun rap digunakan juga untuk mengembalikan suara mereka ketika mereka (orang afrika di amerika) ditindas oleh pemerintah ketika itu.Dengan muzik ini, mereka mengkritik dan melawan pemerintahan yang zalim. Contoh yang ada pada masa ini ialah seperti rapper seperti Akala dan LowKey.

Pembawaan mesej didalam lagu 
Paling ketara, faktor pembawaan mesej dalam genre ini. Ia sangat ringkas dan mesejnya padat. Kritis dan puitis. Bergantung kepada rapper la. Kalau rapper macam sampah, sampah juga la.

Dan apabila aku mengatakan aku mula menyukai genre rap ini, bukan beerti aku dengar semua lagu rap diluar sana. Aku ada prinsip aku dalam memilih lagu,
1. Lagu itu tiada unsur yang tidak baik.
2. Lagu itu membawa mesej yang baik.
3. Mempunyai maksud yang mendalam

Kritikan 
Namun ada certain-certain lagu yang pelik, dan lagu pakai perempuan seksi. Memang aku tolak. Bagi aku rap yang sebegitu adalah sampah. Aku terus terang contoh yang tak elok, ialah lagu
havoc ke? serabut ada la.


1. Do it Duit . orang Melayu Islam buat video pakai perempuan berbikini. What? Dengan mesej lagu yang sangat hampeh. Cerita pasal kekayaan? So, what?

2. Lagu Havoc, lagu yang aku paling menyampah. Tidak tahu apa mesej yang ingin disampaikan sebenarnya. Yang aku tahu, duk kata dia Havoc havoc. Ini sampah.


Dan yang ni adalah senarai rapper yang aku suka.
1. Akala, orang berbangsa negro. Mempunyai sejarah silam yang hitam. Lagu-lagu beliau banyak mengajak kepada revolusi, nasihat, pengalaman dan kritikan. Lagu-lagu dia, ditulis dengan penuh puitis. Memang osem.
2. LowKey. Berbangsa Iran warganegara Amerika. Rapnya banyak kepada kritikan. Dia mempunyai pendirian yang tersendiri terhadap industry hiburan di amerika. Tidak rap untuk duit.
3. Malique. Yang ni rapper Malaysia yang paling power. Isinya, lagunya, sangat dalam. Perlukan tafsiran yang teliti. Rapper sebegini barulah ada nilai. Mengangkat bahasa melayu itu sendiri.
4. Altimet. Aku tidak lah tidak minat sangat. Cuma aku respek sebab dia cuba memasukkan unsur-unsur islamik dalam lagunya. Tapi aku tak suka dia masuk dalam video taghut Joe Flizzo. Itu saja. Huhu 

Satu yang membuat kita respek kepada lagu yang dibawa ialah, pendirian rapper itu sendiri. Aku respek pendirian Malique untuk tidak keluar di Media. Kerana sudah muak dengan mainan media yang memecahbelahkan rumah tangga orang lain. Namun, dia berjaya buat lagu-lagu yang berkualiti dan beerti. Akala mengangkat nilai pengetahuan dalam rap nya. memberi kesedaran tentang pengetahuan sebagai sumber kekuatan revolusi. Lowkey mempunya falsafah tersendiri terhadap Rap. Dia melawan arus genre Hip-Hop yang berlandaskan hiburan semata-mata. Dia menggunakan Hip-Hop untuk memecahkan sistem korupsi di Amerika. Itu semua aku salute.

Kesimpulan
Ya. Genre rap ini sering dikaitkan dengan budaya-budaya kuning, seperti breakdance, disco, dan lain-lain. Namun dari sudut pandang aku, genre rap/hip-hop ini adalah satu salah satu medium. Dan medium ini boleh digunakan untuk tujuan yang baik dan boleh guna untuk tujuan yang salah. Genre tidak salah, tapi cara pembawaan genre tu yang menentukan. Apa yang penting, ialah, kita mahu apa yang kita dengar dan apa yang kita layan, ianya tidak lari dari garis islam. Dan jika kita benar-benar memahami konsep islam. Kita tidak akan terpesong, dengan mesej-mesej yang tidak islamik.

Actually post ni sengaja ditulis, untuk memberi pendapat. Jika korang ada pandangan korang sendiri terhadap genre Rap. Boleh la share penulisan anda. Letakkan link penulisan anda di ruang komentar. insyaAllah, aku akan baca.

3 comments:

Unknown said...

Apa pendapat anda tentang sub-culture dalam hip hop: dissing?

Unknown said...

https://www.youtube.com/channel/UCVcYvRVBbNYEq9LrbKpGtAA dah boleh dengar lagu saya

ركن الامثل للخدمات المنزلية said...
شركة تاج لتسليك المجاري بالقطيف 0551844053 ومكافحة الحشرات وخدمات التنظيف الشاملة من تنظيف للمنازل والفلل والشقق شركة تسليك مجارى بالقطيف
وخدمات تنظيف المجالس والسجاد والموكيت والكنب بالقطيف وتقديم افضل الخدمات المنزلية شركة تسليك مجاري بالقطيفالشاملة ومكافحة النمل الابيض ورش الدفان
وكافة خدمات الصيانة والمقاولات من سباكة وكهرباء وغيرها من الخدمات المنزلية بالقطيف . شركات تسليك مجارى بالقطيف
شركة مكافحة حشرات بالقطيف
شركة تنظيف منازل بالجبيل

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...