Peraturan Membaca (Perhatian)

1. Jgn lalai dari perkara yg perlu diutamakan, atas sebab membaca blog ini.
2. 99.9% blog ini ditulis utk diri sendiri, dan 0.01% tu ditulis utk korang (maksudnya nasihat utk diri sendiri).
3. Jika mahu Copy ape2 disini, sila nyatakan sekali sumbernya. Agar tidak berlaku fitnah.
4. Ada sebagian post perlu di'klik' read more utk meneruskan pembacaan. (tp skrg sy x pakai dah)
5. Jika anda menekan tab komik atau dairi (kat atas tu), anda akan ke link blog yg lain (ke blog diari sy).
6. Jika ada sebarang komen, x setuju, atau cadangan, terhadap post yg sy tulis. Sila nyatakan...
7. Button follow ada kat bhgn kiri blog di bawah..

Mutiara Kata

Jika DA’WAH adalahPILIHAN, maka IZINKAN hati ini MEMILIHNYA.
Jika DA’WAH adalah KEWAJIBAN, maka KUATKAN kami MENJALANINYA
Jika DA’WAH adalah KECINTAAN, maka IKHLASKAN kami MERASAKANNYA
Jika DA’WAH adalah NADA dalam hidup, maka IZINKAN kami MEMAINKAN IRAMANYA
Jika DA’WAH adalah badai KESULITAN, maka kuatkan kami untuk mampu BERTAHAN.
Jika KEMENANGAN DA’WAH adalah TADHIYAH dan TAAT, maka ILHAMKAN semuanya pada jiwa ini...
~ABU RIDHWAN~

Tuesday, October 30, 2012

Komik: Ajaib 2

Bro-ther, episod 4. Maaf, stail lukisan karekter selalu berubah-berubah. Masih susah nak konsisten. By the way, komik ni ada kaitan dengan komik sebelumnya yg bertajuk Ajaib.

pelukis: Mr IQ
tajuk: Ajaib 2

sila tekan gambar ini utk membaca dgn lebih jelas.
maaf, komik saya x mesra blog dan facebook.
Itulah sifat orang yang mukmin, segala-gala yang dilakukan adalah baik. Ketika mendapat kesenangan, dia akan bersyukur. Dan tatkala dia ditimpa musibah, dia akan bersabar.

Kenapa dalam hadis itu, mengatakan orang-orang mukmin itu ajaib.
Kerana bukan senang bagi manusia untuk menghadapi situasi itu. Apabila kita menerima kesenangan, kita jadi makin alpa dan makin lupa. Jarang juga bagi manusia, apabila ditimpa musibah, dia akan bersabar. Kebanyakan manusia akan melatah dan marah.

Siapakah orang mukmin?
Merujuk kepada Kitab Allah dalam surah Al-Mukminun ayat 1 sampai 9, ada menyatakan mengenai ciri-ciri orang mukmin:~
1. Sesungguhnya beruntunglah orang-orang yang MUKMIN,
2. (yaitu) orang-orang yang khusyu' dalam sembahyangnya,
3. dan orang-orang yang menjauhkan diri dari (perbuatan dan perkataan) yang tiada berguna
4. dan orang-orang yang menunaikan zakat
5. dan orang-orang yang menjaga kemaluannya
6. kecuali terhadap isteri-isteri mereka atau budak yang mereka miliki; maka sesungguhnya mereka dalam hal ini tiada terceIa.
7. Barangsiapa mencari yang di balik itu maka mereka itulah orang-orang yang melampaui batas.
8. Dan orang-orang yang memelihara amanat-amanat (yang dipikulnya) dan janjinya. 
9. dan orang-orang yang memelihara sembahyangnya.  

Didalam ayat itu ada 6 sifat orang mukmin.. iaitu:~
  1. Orang yang khusyuk dalam solatnya
  2. Orang yang menjauhkan diri dari perbuatan dan perkataan yang tidak berguna
  3. Orang yang menunaikan zakat
  4. Orang yang memelihara kemaluannya (kecuali pada isteri dan hamba sahaya yang dimiliki)
  5. Orang yang memelihara amanat-amanat dan janji-janji
  6. Orang yang memelihara solatnya.
Mengikut kefahaman saya yang dhoif ini, mukmin adalah satu tingkat atau pangkat bagi seorang muslim. Seorang mukmin sudah tentu muslim, tp seorang muslim belum tentu mukmin.

Mengikut beberapa blog yang saya lihat pula, ada menjelaskan, Mukmin itu adalah mereka yang mengiringi sifat taqwa didalam dirinya. Taqwa beerti mereka yang memiliki sifat kewaspadaan dalam tingkah lakunya dari melakukan segala larangan Allah.

Kesimpulan erti Mukmin itu..
Daripada maksud ayat Surah al-mukminun dan dari hadis diatas, saya memahami bahawa, seorang mukmin adalah mereka memahami erti ibadah bukanlah hanya pada amalan ritual tertentu sahaja. Ia bukan sahaja menyakini  Allah sahaja yang wajib disembah, tapi merasai segala hidupnya untuk Allah. Dalam satu blog ada menulis,~
Orang mukmin adalah orang-orang yang beriman pada Allah dengan hakikat keimanan yang sebenarnya  yang mana  mereka yang mempunyai hati yang merasai keagungan dan kebesaran Allah SWT dalam diri mereka dan ubudiyyah mereka semata-mata kepada Allah dalam segenap kehidupan, jiwanya pasrah dan pergantungan hati hanya pada Allah! Iman yang di dakwa bukan setakat ucapan bibir sahaja tapi datangnya dari hati, dan ditafsirkan dalam bentuk amalan. (copy dari Blog cikgu Rabiah)
Apa guna jadi orang mukmin? 
Mari kita lihat sambungan makna ayat surah Al-Mukminun tadi,

10. Mereka itulah orang-orang yang akan mewarisi, 
11. (yakni) yang akan mewarisi syurga Firdaus. Mereka kekal di dalamnya.

Siapa yang tidak mahu masuk Syurga kan? So...

Jom Jadi Orang Yang Ajaib
Saya ingin menyeru sekalian pembaca, untuk sama-sama menjadi seorang muslim mukmin. Bunyinya seperti agak sukar, tapi pengakhirannya, pasti kita tidak sesali. Macam mana mahu menjadi orang MUKMIN? Tanya lah kepada mereka yang tahu. Bagaimana untuk konsisten? Ikutlah proses tarbiyah. seperti Usrah, Halaqah, kalau nak panggil 'bulatan bahagia' pun boleh. Kerana tarbiyah adalah satu bentuk proses hati, memahami hakikat Islam, lantas membentuk akhlak-akhlak islam yang mulia. (seperti yang telah dilakukan Nabi) Kalau rasa mahu ikut, boleh la e-mail saya. huhu. Mari sama-sama kita jadi orang AJAIB. :) huhu

rujukan:
1. http://cikgurabiah.blogspot.com/2011/08/tazkirah-ramadhanperbaharuilah-iman.html
2. http://sharaf-sora.blogspot.com/2010/11/siapakah-muslim-mukmin-muhajir-mujahid.html

.:: Wallahua'lam::.

Friday, October 12, 2012

Komik: AJAIB

Alhamdulillah, siap jugak komik yg ketiga utk siri Brother. Moga-moga ia dapat memberi input yg berguna buat kalian (dan sy sendiri)

Pelukis: MR IQ
Tajuk: Ajaib

klik utk tumbesaran yg senang utk dibaca

Merasai Dengan Hati, Memikirkan dgn Akal.
Pandanglah alam ini dgn sebenar-benarnya. Pandanglah dengan mata hati, bukan sekadar secara kasar. Allah telah hamparkan segala kenikmatan dan kesenangan buat kita, mengapa kita masih terleka dan melakukan maksiat? Moga-moga setiap saat, kita merasai kesyukuran dalam diri kita. Moga setiap detik dalam hidup kita, kita menjadi hambaNya yang taat.

4. Dan di bumi ini terdapat bagian-bagian yang berdampingan, dan kebun-kebun anggur, tanaman-tanaman dan pohon korma yang bercabang dan yang tidak bercabang, disirami dengan air yang sama. Kami melebihkan sebahagian tanam-tanaman itu atas sebahagian yang lain tentang rasanya. Sesungguhnya pada yang demikian itu terdapat tanda-tanda (kebesaran Allah) bagi kaum yang BERFIKIR.
~Ar Ra'd~

Sekian dari sy, Mr IQ.. wassalam..

diambil dari FB Nik Wafdi
.::dari trip Ganu, bersama cinta::.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget